BÚVÁR BLOG

M26 - Búvárpalack szelep

2008-as EU-s előírás a palack szelep csatlakozásokról - M26

Európai Úniós előírás a 21%-nál nagyobb oxigéntartalmú gázkeverékek szelep csatlakozására vonatkozóan

Mi az az M26 szelep?

2008-ban az Európai Únió új szabályozása szerint minden (légző)gáz palacknak különböző szeleppel kell rendelkeznie, hogy soha ne kerülhessen rossz gáz a rossz palackba. A búvár palackokhoz való DIN-szelepet már régóta használják, ezért úgy döntöttek, hogy a normálnál magasabb oxigéntartalmú gázkeverékekhez – nitrox vagy oxigén – egy teljesen más szelep standardot hoznak létre. Megszületett az M26 szelepmenet és a hozzá tartozó nyomásszabályozó. Valamivel nagyobb átmérőjű, mint az ismert DIN-szelep, ez az a típusú palackszelep, amelyet minden olyan új palackba fel kell szerelni, amelyet 21%-nál nagyobb oxigéntartalmú gázzal használnak. Ez egy új európai irányelv, amely 2008 augusztusában lépett hatályba. Ezek a szelepek megfelelnek minden olyan, az Európai Unióban (EU) szállított nyomás szabályozónak, amelyet 21%-nál nagyobb oxigéntartalmú gázokkal történő használatra terveztek.

Egyszerűen fogalmazva, ha az EU-ban veszel egy újralégzőt vagy nitroxra készített légzőautomatát, akkor ezen már nagy valószínűséggel M26-os szelep csatlakozásnak kell lennie. Ha új búvár palackot vásárolsz oxigén vagy nitrox használatra, akkor az M26-os szeleppel lesz szerelve. A nyomás szabályozó és a szelep is hasonlít a DIN típusú szelepekhez, csak valamivel nagyobb. A palackszelepen az információt magán a szelepen kell bélyegezni vagy rávésni.

Mi lesz, ha utazom?

Fontos, hogy az EU-n kívül messzebbre utazó búvárok és újralégző búvárok, akik rendelkeznek ezekkel az M26 szelepekkel, megértsék, hogy ez az irányelv tisztán az EU-n belül érvényes. Az EU-n kívüli országokban nagyon nehéz és néha nem is lehet hozzájutni a szükséges M26-os palackokhoz vagy átalakítókhoz. Ha más kontinensekre utazik, például búvárkodni szeretne Afrikában vagy Ázsiában, feltétlenül tájékozódj egy helyi búvárközpont segítségével.

A szabályozás részleteit az Európai Únió EN 144-3 szabványában lehet részletesen megtalálni.

Továbbiak

Oldalunk helyes működéséhez valamint statisztikai célú adatgyűjtéshez is használunk böngésző cookie-kat. Engedélyezi ezek használatát?